Freelancer? Vær obs på denne fellen!

Å være freelancer betyr frihet, fleksibilitet – og en god dose usikkerhet. De fleste vet at oppdragene kan komme og gå, men hva skjer når du mister en avtale på grunn av noe du har sagt eller gjort i media? Kan oppdragsgiver bare trekke seg? Har du noen rettigheter? La oss ta en titt på hva som faktisk gjelder – og hva du bør være obs på.

Kontrakt er (nesten) alt

Som freelancer har du ikke arbeidsmiljøloven i ryggen på samme måte som en fast ansatt. Det er avtalen din med oppdragsgiver som styrer spillet. Noen kontrakter har tydelige vilkår, andre er løse og muntlige – men uansett: en avtale er en avtale.

Kan du miste et oppdrag på grunn av en medieopptreden?

Ja – men det kommer an på avtalen og situasjonen. Oppdragsgivere har stor frihet, men de kan ikke plutselig trekke seg uten grunn. Skal de bryte en avtale, må det som regel foreligge et vesentlig brudd.

For eksempel: Hvis du i et intervju snakker sterkt imot verdiene til selskapet du jobber for, kan de ha en sak. Men de må kunne vise til at verdigrunnlaget deres var tydelig kommunisert – enten i kontrakten eller på annen måte.

Hva med lojalitet?

Selv om du er selvstendig, forventes det ofte en viss lojalitet til oppdragsgiveren din. Hvis du fronter meninger som krasjer kraftig med deres profil, kan det være grunnlag for å avslutte samarbeidet – spesielt om det står noe om dette i avtalen.

Muntlige avtaler? Joda, de teller. Men…

Muntlige avtaler er juridisk like bindende som skriftlige. Problemet? De er vanskeligere å bevise. Hvis en oppdragsgiver plutselig trekker seg og du ikke har noe skriftlig, kan det bli en tung vei å gå for å få erstatning.

Kan du kreve erstatning?

Det korte svaret: Kanskje.
Det lange svaret: Du må kunne dokumentere et økonomisk tap. Har du en avtale som blir brutt uten gyldig grunn, kan du kreve erstatning for det du skulle tjene på oppdraget. Men å miste mulige fremtidige oppdrag gir som regel ikke krav på noe – med mindre det var så godt som inngått en bindende avtale.

Det skal mye til for å heve en avtale. Oppdragsgiver må ha en sak – og du har rettigheter.

Så, hva gjør du?

  • Les kontrakten din nøye.
  • Sørg for at viktige avtaler er skriftlige.
  • Vær bevisst på hvordan du uttaler deg om oppdragsgivere.
  • Ikke godta urimelige brudd på avtaler – du kan ha krav på erstatning.

Lurer du på om du har en sak? Ta en prat med oss – vi hjelper deg med å navigere i avtalelandskapet.

Skrevet av

Picture of Runa Skrove Falch

Runa Skrove Falch

Advokat

runa@advokatlippestad.no