Samme verdier. Ny drakt. Les om vår oppdaterte profil her.

Samme verdier. Ny drakt. Les om vår oppdaterte profil her.

Masseoppsigelse: Hva har jeg rett til?

I dagens økonomiske klima, hvor både private virksomheter og offentlige etater står overfor store budsjettkutt, er det mange som kan bli berørt av masseoppsigelser. Masseoppsigelser er allerede varslet i flere bransjer, både i privat og offentlig sektor. Hva kan du som arbeidstaker forvente og hvilke rettigheter har du i en slik prosess?

Krav til informasjon og drøftelser

Når en masseoppsigelse er på vei, har arbeidsgiver plikt til å tidlig innlede drøftelsesmøter med de tillitsvalgte. I disse møtene skal det føres reelle diskusjoner om hvordan man kan begrense antallet oppsigelser, vurdere muligheter for videre drift, samt drøfte sosiale tiltak som omplassering og omskolering. Det er viktig at de tillitsvalgte får tilgang til alle relevante opplysninger for å sikre at dine rettigheter som arbeidstaker blir ivaretatt.

Les mer om hva du kan gjøre ved nedbemanning i virksomheten.

Oppsigelsesvern

Selv om masseoppsigelse er i ferd med å finne sted, har du som ansatt fortsatt de samme rettighetene når det gjelder oppsigelsesvern.

Saklig begrunnelse i arbeidsgivers forhold – Er oppsigelsene nødvendige?

Oppsigelsene må være saklig begrunnet og nødvendige for å sikre videre drift av virksomheten. Ved masseoppsigelser vil begrunnelsen for oppsigelsene typisk være behov for kutt i driften eller kostnadsbesparende tiltak. Det er viktig å merke seg at arbeidsgiver ikke kan ta hensyn til forhold som direkte gjelder den enkelte arbeidstaker. Begrunnelsen for oppsigelsene må i stedet knytte seg til forhold i virksomheten som gjør at oppsigelse er nødvendig.

Les mer om hvordan arbeidsgiver kan håndtere nedbemanning og oppsigelser.

Individualisert saklighet – Hvilke ansatte kan rammes?

For hver ansatt som rammes av en masseoppsigelse, må arbeidsgiver kunne vise til en saklig grunn knyttet til oppsigelse av den enkelte arbeidstakeren. Dette innebærer at arbeidsgiver må:

  • Definere kretsen for utvelgelsen: Arbeidsgiver må fastsette hvilke arbeidstakere som skal vurderes opp mot hverandre, for eksempel innad i en bestemt enhet eller avdeling, eller blant en bestemt faggruppe.
  • Utforme utvelgelseskriterier: Arbeidsgiver må fastsette hvilke kriterier de ansatte skal vurderes etter. Saklige og relevante kriterier vil typisk være kompetanse, ansiennitet og sosiale hensyn.

Det er stillingen som sies opp, ikke den enkelte ansatte

I tilfeller med masseoppsigelser og andre oppsigelser knyttet til arbeidsgivers forhold, er det avgjørende å forstå at det er stillingen som skal sies opp, og ikke nødvendigvis den enkelte ansatte som innehar stillingen. Hvis du har høy rangering på de fastsatte utvelgelseskriteriene, kan du ha rett til å bli tilbudt et annet passende arbeid innenfor virksomheten, selv om din opprinnelige stilling blir kuttet.

Usaklig begrunnet oppsigelse

Dersom du mottar en oppsigelse som ikke er saklig begrunnet, kan du, selv om det skjer i forbindelse med en masseoppsigelse, ha krav på å få:

  • Stå i stillingen
  • At oppsigelsen erklæres ugyldig
  • Erstatning

Har din arbeidsgiver varslet masseoppsigelser?

Det kan være utfordrende å få oversikt over hvilke beslutninger arbeidsgiver har tatt, og hva som har ligget til grunn for akkurat din oppsigelse. Dersom du er usikker på om oppsigelsen er gyldig, kan vi bistå deg i å vurdere situasjonen og eventuelt hjelpe deg i dialogen med arbeidsgiver.

Skrevet av

Picture of Anne-Marthe Bodal Bye

Anne-Marthe Bodal Bye

Advokatfullmektig

anne-marthe@advokatlippestad.no